Εκτύπωση

 

Η Διεθνής Ημέρα Βιολογικής Ποικιλότητας (International Day for Biological Diversity) καθιερώθηκε το 2000 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Η Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία της βιολογικής ποικιλίας, την ανάσχεση της απώλειάς της, την προστασία και τη βιώσιμη διαχείρισή της.

«Αρμονία με τη Φύση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Βιοποικιλότητας 2025.

Η Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας 2025 φιλοδοξεί να αναδείξει τη σύνδεση μεταξύ της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών και των Στόχων Δράσης του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework). Σύμφωνα με το πρόσφατα υιοθετημένο Σύμφωνο για το Μέλλον (Pact for the future), οι αναφερόμενες παγκόσμιες συμφωνίες είναι αλληλένδετες και η ταυτόχρονη προώθησή τους προάγει την επίτευξη των στόχων τους.

Το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ, αναφερόμενο και ως «Σχέδιο για τη Βιοποικιλότητα», υιοθετήθηκε στη διάρκεια της 15ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλία, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Απόρροια διαπραγματεύσεων τετραετούς διάρκειας, το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ συνιστά τον νέο οδικό χάρτη για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, υποστηρίζει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έως το 2030, καθορίζει και χαράσσει μία φιλόδοξη πορεία ενίσχυσης της παγκόσμιας δράσης για την πραγμάτωση ενός συνόλου καίριων στόχων που θα θέσουν τη βιοποικιλότητα σε τροχιά ανάκαμψης.

Η ιστορικής σημασίας παγκόσμια συμφωνία για τη βιοποικιλότητα θέτει τέσσερις μακροπρόθεσμες επιδιώξεις για το 2050 και είκοσι τρεις στόχους προς επίτευξη έως το 2030. Οι μακροπρόθεσμες επιδιώξεις του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση, την ενίσχυση και την αποκατάσταση της ακεραιότητας, της συνδεσιμότητας και της ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων, την ανάσχεση της υποβάθμισης των οικοσυστημικών υπηρεσιών και της απώλειας ειδών, τη διασφάλιση της γενετικής ποικιλίας των πληθυσμών τους, τη βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας, τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οφελών που απορρέουν από τους γενετικούς πόρους και την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και συνεργασίας.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2024 τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν το Σύμφωνο για το Μέλλον για τον μετασχηματισμό της παγκόσμιας διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει ένα Παγκόσμιο Ψηφιακό Σύμφωνο και μία Διακήρυξη για τις Μελλοντικές Γενιές. Το Σύμφωνο για το Μέλλον καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ειρήνη και η ασφάλεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή συνεργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το φύλο, η νεολαία και οι μελλοντικές γενιές και ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) σύμφωνα με τις θέσεις της Διακυβερνητικής Επιστημονικής Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES).

Η Διεθνής Ημέρα Βιολογικής Ποικιλότητας 2025 στοχεύει, παράλληλα, στην καλλιέργεια ενός αισθήματος επείγοντος όσον αφορά την επίτευξη των Στόχων Δράσης του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την προθεσμία που έχει ορισθεί για την επίτευξή τους, απομένουν πέντε χρόνια για την πραγμάτωση των 23 Στόχων Δράσης του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών.

Στους κύριους στόχους της Διεθνούς Ημέρας Βιολογικής Ποικιλότητας 2025 συγκαταλέγονται: 

Διεθνής Ημέρα Βιολογικής Ποικιλότητας 2025 – Κεντρικά μηνύματα:

 

Από τον επίσημο ιστότοπο της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (Convention on Biological Diversity): https://www.cbd.int/biodiversity-day 

και το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (United Nations Regional Information Centre, UNRIC): https://unric.org/el/%CF%84%CE%B1-%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%AD%CE%B8%CE%BD%CE%B7-%CF%85%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1/

Προσαρμογή στα ελληνικά από το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς

Εμφανίσεις: 109
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά