Κάθε χρόνο, την τρίτη μέρα του Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day, WWD) αποβλέποντας στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Την ημέρα εκείνη το 1973, υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως "CITES" (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), με στόχο να διασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων και φυτών δεν θα αποτελεί απειλή για την επιβίωσή τους. Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η 3η Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής.
Οι άνθρωποι παγκόσμια εξαρτώνται καθημερινά από την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα για την κάλυψη βασικών αναγκών τους, μεταξύ άλλων, για την εξασφάλιση τροφίμων, ενέργειας και φαρμάκων, στέγασης και ρουχισμού, αλλά και για αναψυχή, έμπνευση κ.ά. Μία ανεκτίμητης αξίας συμβολή στην ανθρώπινη ευημερία που απειλείται από τους επιταχυνόμενους ρυθμούς απώλειας της άγριας ζωής, από τη σύγχρονη τάση συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής είναι: «Συνδέοντας τους Ανθρώπους με τον Πλανήτη: Εξερευνώντας την Ψηφιακή Καινοτομία για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής». Σε έναν ολοένα και περισσότερο «συνδεδεμένο» κόσμο, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και της επικοινωνίας, θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά, σήμερα και στο μέλλον, στη διατήρηση της άγριας ζωής, στο βιώσιμο και νόμιμο εμπόριό της και στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου-άγριας ζωής.
Η αφίσα της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής 2024 σχεδιάστηκε από τον CHENG Hui Xin,
νεαρό φοιτητή ψηφιακού σχεδιασμού από τη Μαλαισία (© CHENG Hui Xin, @huixin2020).
Από την επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής:
https://www.wildlifeday.org/en/about
https://www.wildlifeday.org/en/materials
(προσαρμογή από το Κ.Ε.ΠΕ.Α Καστοριάς)