Αρχική Σελίδα
Κ.Ε.ΠΕ.Α. Καστοριάς – Προγραμματισμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Μάρτιος – Ιούνιος 2024)
Προγραμματισμός συμμετοχής σχολικών ομάδων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης στα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Καστοριάς την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2024 (.pdf)
Κατάσταση συμμετεχόντων/ουσών: .pdf
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 338
5 Ιουνίου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Από το 1973 και κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day) αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και στην ανάληψη δράσης για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972 στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη και οδήγησε στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme – UNEP).
Με σύνθημα «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration.» (“Our land. Our future. We are #GenerationRestoration."), η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών, στην ανάσχεση της απερήμωσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 371
22 Μαΐου 2024 – Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας
Η Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας (International Day for Biodiversity, IDB) καθιερώθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία της βιολογικής ποικιλίας, στην ανάσχεση της απώλειάς της, στην προστασία και βιώσιμη διαχείρισή της.
Με θέμα «Γίνε μέρος του Σχεδίου» ("Be part of the Plan"), η φετινή Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας προτρέπει στην ενίσχυση της δράσης για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework, GBF), αναφερόμενο, επίσης, ως Σχέδιο για τη Βιοποικιλότητα (The Biodiversity Plan).
Το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ υιοθετήθηκε στη διάρκεια της 15ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλία, που πραγματοποιήθηκε στις 7-19 Δεκεμβρίου 2022 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Απόρροια διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων τετραετούς διάρκειας, το Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ συνιστά τον νέο οδικό χάρτη για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, υποστηρίζει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθορίζει και χαράσσει μία φιλόδοξη πορεία ενίσχυσης της παγκόσμιας δράσης για την πραγμάτωση ενός συνόλου καίριων στόχων που θα θέσουν τη βιοποικιλότητα σε τροχιά ανάκαμψης.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 397
22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου αποβλέποντας στην επίτευξη του 6ου Στόχου των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030, στη βιώσιμη διαχείριση και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι «Νερό για την Ειρήνη».
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 571
21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΩΝ
«Δάση και Καινοτομία: Νέες Λύσεις για έναν Καλύτερο Κόσμο»
Η Διεθνής Ημέρα Δασών ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία των δασικών οικοσυστημάτων.
Η ανάσχεση της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών, η αποκατάσταση και η βιώσιμη διαχείρισή τους είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030.
Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Δασών είναι «Δάση και Καινοτομία: Νέες Λύσεις για έναν Καλύτερο Κόσμο».
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 543
3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ
Κάθε χρόνο, την τρίτη μέρα του Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day, WWD) αποβλέποντας στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Την ημέρα εκείνη το 1973, υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως "CITES" (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), με στόχο να διασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων και φυτών δεν θα αποτελεί απειλή για την επιβίωσή τους. Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η 3η Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 535
2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ
«Υγρότοποι και Ανθρώπινη Ευημερία»
Κάθε χρόνο, η δεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων. Τη μέρα εκείνη το 1971, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, υπογράφηκε η «Σύμβαση για τους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας ειδικά ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πτηνών» (Σύμβαση Ραμσάρ). Στις 30 Αυγούστου 2021, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 75/317, που όρισε τη δεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγρότοπων.
Οι υγρότοποι, οικοσυσήματα ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη διαθεσιμότητα γλυκού νερού και την παγκόσμια οικονομία, απειλούνται. Από το 1700 έως σήμερα, σχεδόν το 90% των υγρότοπων του πλανήτη έχει υποστεί υποβάθμιση, ενώ ο ρυθμός απώλειάς τους είναι τριπλάσιος των δασών. Αποβλέποντας στην αναστροφή της ταχείας αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους και του αφανισμού τους και στην προώθηση δράσεων που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση και την αποκατάστασή τους, η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την αξία των υγροτοπικών οικοσυστημάτων κρίνεται απαραίτητη και επείγουσα.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 579
Σελίδα 1 από 9