Από το 1973 και κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day) αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και στην ανάληψη δράσης για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972 στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη και οδήγησε στη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Programme – UNEP).

Με σύνθημα «Η γη μας. Το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration.» (“Our land. Our future. We are #GenerationRestoration."), η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των εδαφών, στην ανάσχεση της απερήμωσης και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (United Nations Convention to Combat Desertification - UNCCD), έως και το 40% του εδάφους του πλανήτη είναι υποβαθμισμένο, επηρεάζοντας άμεσα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και απειλώντας περίπου πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο αριθμός και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά 29% από το 2000. Αν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση, εκτιμάται ότι η ξηρασία θα επηρεάζει δυσμενώς ποσοστό μεγαλύτερο από τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2050.

Η αποκατάσταση των εδαφών συνιστά κεντρικό πυλώνα της Δεκαετίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αποκατάσταση των Οικοσυστημάτων (2021-2030) και κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Το 2024 είναι η 30ή επέτειος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης. Η δέκατη έκτη Σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών (COP 16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2024. 

Από τον ιστότοπο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών:
https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/saudi-arabia-host-world-environment-day-2024-focus-land-restoration

 

 

 

Ποιες είναι οι γνώσεις σας για την υποβάθμιση του εδάφους, τις ερήμους και την ξηρασία;
https://kpe-kastor.kas.sch.gr/world_environment_day_2024/

 

Πηγή: United Nations Environment Programme (UNEP), 2024.
Quiz: How much do you know about degraded land, deserts and droughts?

https://www.unep.org/news-and-stories/story/quiz-how-much-do-you-know-about-degraded-land-deserts-and-droughts

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά