«Υγρότοποι και Νερό»

 

 

 

Κάθε χρόνο, η δεύτερη μέρα του Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Την ημέρα εκείνη, το 1971, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, υπογράφηκε η «Σύμβαση για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ειδικά ως Ενδιαιτήματα Υδρόβιων Πτηνών» (Σύμβαση Ραμσάρ).

Αντιμετωπίζουμε παγκόσμια μία εντεινόμενη κρίση γλυκού νερού που απειλεί τις ανθρώπινες κοινωνίες και τον πλανήτη. Χρησιμοποιούμε περισσότερο νερό από όσο η φύση μπορεί να αναπληρώσει και καταστρέφουμε τους ΥΓΡΟΤΟΠΟΥΣ, τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η διαθεσιμότητα του γλυκού νερού και όλη η ζωή.

Το νερό και οι υγρότοποι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, μία συνύπαρξη κρίσιμης σημασίας για τη ζωή στον πλανήτη και την ευημερία μας. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τους Υγρότοπους, «Υγρότοποι και Νερό», εστιάζει στην αξία των υγροτόπων ως πηγών γλυκού νερού, δίνει έμφαση στη συμβολή τους στην ποσότητα και στην ποιότητά του και ενθαρρύνει δράσεις για την ανάσχεση της απώλειάς τους και την αποκατάστασή τους.

Από την επίσημη ιστοσελίδα της Γραμματείας της Σύμβασης Ραμσάρ: https://www.worldwetlandsday.org/home

(προσαρμογή στα ελληνικά από το Κ.Π.Ε. Καστοριάς)

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά